Köszöntjük Kajdacs Község weboldalán!

  • 84_big
  • 2395o
  • 5841529
  • 52811130
  • kajdacs_templom-106msols-1092
  • kajdacs-2
  • maxresdefault
  • picture09

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Célegyenesben az ivóvíz pályázat Kajdacson

 

Hamarosan lezárul az „Ivóvízminőség-javító beruházás Kajdacs községében” című KEOP pályázat első fordulója. Településünk az ivóvíz minőségének javítása érdekében uniós pályázati forrás elnyerésén dolgozik. A pályázat kétfordulós, a második fordulós pályázati anyag beadása január végén lesz. A pályázat bírálata várhatóan a tavasz folyamán megszületik.

 

Még 2009-ben került beadásra a KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) pályázati forráshoz az „Ivóvízminőség-javító beruházás Kajdacs községében” című pályázatunk, mely az első fordulóban támogatást kapott. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy jogosultakká váltunk a részletes tervek kidolgozására, az engedélyek megszerzésére, az előkészítő munkák lebonyolítására, immár az első fordulós támogatásból. Ez a folyamat hamarosan lezárul, a második fordulós anyag beadásával, melyre a tervek szerint 2012 januárjában kerül sor. Ezt követi majd a bírálati folyamat. Amennyiben pályázatunk a második fordulóban is támogatást nyer, úgy a szerződéskötési és közbeszerzési eljárások lebonyolítása után a beruházások várhatóan 2012 második felében kezdődhetnek.

 

Néhány fontosabb adat a pályázattal kapcsolatosan. A pályázatot Kajdacs Község Önkormányzata önállóan adja be, a projekt által érintett lakosok száma 1277. A beruházás teljes költségvetése 207 920 000 Ft, melynek maximum 85%-a lehet EUs támogatás. A beruházás eredményeképpen településünkön az ivóvíz minősége javul majd, melyre egészségvédelmi okokból és törvényi előírások miatt egyaránt szükség van.

 

Néhány technikai és műszaki adat a pályázattal kapcsolatosan:

 

A település vízellátó rendszere minden egységében megújul. A vízbázis egy új 145 m talpmélységű kúttal bővül, amelynek várható vízhozama Q = 500 l/perc. A felszíni tározók teljes felújításon és vízzárózáson esnek át.

A víztisztító technológia teljesen megújul, a projekt keretében a következő műtárgyak és eszközök kerülnek beépítésre:

- 2 db gáztalanító,

- 1 db vastalanító tartály,

- 2 db ammónia mentesítő tartály,

- 1 db biztonsági tartály,

- 1db fordított ozmózisos egység,

- 2 db hálózati szivattyú,

- 2 db öblítő szivattyú,

- 1 db UV csírátlanító berendezés

 

A tisztított víz minden paraméterében megfelel majd a 201/2001. Korm. rendeletben előírt paramétereknek. A településen csővezeték rekonstrukció során kicserélődik a József Attila utcában, a Borjádi úton és a Hajnal utcában 1585 fm vízvezeték, a bekötővezetékekkel együtt.

A település legmagasabb pontján a futball pálya melletti oldalon 1 db 50 m3-es víztorony létesül a településen a víznyomás stabilizálása céljából.

Ezen kívül létesülnek új tisztító idomok, és tűzcsapok a vízhálózat hatékony tisztíthatósága érdekében.

 

Továbbra is kérjük és köszönjük a lakosság elvi támogatását, hiszen mindannyiunk érdeke hogy ivóvizünk a lehető legjobb minőségű legyen.

 

 

 

Boda János

                                                                                                           polgármester


a hír nyomtatása